maandag 9 oktober 2017

HemelbestormersOp donderdag 12 oktober is Bart Slijper te gast om over de poëzie (en meer) van de Tachtigers te spreken. In zijn nieuwe boek  Hemelbestormers zoomt Slijper in op de niet-aflatende samenwerking van de dichters, schrijvers en schilders die met zo veel durf de gevestigde orde aanvielen. Zo komen hun drijfveren bloot te liggen in indringende, ontroerende en soms zelfs schokkende verhalen, die meteen ook duidelijk maken waarom deze zeldzaam kleurrijke vriendengroep op het hoogtepunt uiteenspatte.

Hemelbestormers
Ze waren van het begin af aan onvoorstelbaar zeker van hun zaak. ‘Wij beleven het begin van een grote periode in de literatuur, groot naast de grootste, en die, zolang er aan literatuurgeschiedenis gedaan zal worden, beroemd zal blijven in volgende eeuwen,’ schreef Lodewijk van Deyssel rond 1885, nog voordat zijn eerste roman verschenen was. ‘Wij willen Holland hoog opstoten midden in de vaart der volken.’ De literatuur die hij zag opdoemen moest hoogstpersoonlijk zijn en even ontzagwekkend als teder. Inderdaad was de revolutie die de zogenaamde Tachtigers ontketenden ongehoord succesvol: dankzij hen begon de moderne Nederlandse literatuur. Binnen tien jaar was de literatuur in ons land internationaal georiënteerd en zuiver gericht op schoonheid, kunst om de kunst, krachtiger dan ooit.

Bart Slijper
Bart Slijper schreef eerder de alom geprezen biografieën van J.C. Bloem (Van alle dingen los) en Willem Kloos (In dit gevreesd gemis).

Dichter van Geluk:
Donderdag 12 oktober, 12.15 – 13.15 uur
Groninger Forum, locatie Oude Boteringestraat 18, 9712 GH Groningen
Begane grond | Gratis, inclusief koffie en thee

Geen opmerkingen:

Een reactie posten