dinsdag 26 september 2017

Dichter van Geluk: Jean Pierre Rawie

Jean Pierre Rawie © Rense Sinkgraven

Op donderdag 28 september opent Jean Pierre Rawie het nieuwe seizoen  van  Dichter van Geluk. Hij is te gast om te vertellen over zijn nieuwe bundel Handschrift. Hij zal hierover geïnterviewd worden door Rense Sinkgraven waarbij ook veel andere poëzie ter sprake zal komen, want naast dichter is Rawie ook een gerenommeerd bloemlezer. En helpt geluk bij het schrijven van gedichten?

Aansluitend zal voor het eerst ‘Spreek de Stadsdichter’ plaatsvinden. Wil je meer weten over poëzie? Twijfel je aan je eigen gedichten? Kun je wel wat leestips gebruiken. Stadsdichter Lilian Zielstra zit voor je klaar. ‘Spreek de Stadsdichter’ - het maandelijkse spreekuur - is er gelijk na Dichter van Geluk.

Jean Pierre Rawie
Jean Pierre Rawie (Scheveningen, 1951) studeerde Slavische en Romaanse filologie aan de Rijksuniversiteit Groningen. Hij publiceerde een groot aantal dichtbundels, waaronder Woelig stof (1989), Onmogelijk geluk (1992) en Geleende tijd (1999) die voor Nederlandse begrippen zeer hoge oplagen haalden (van Onmogelijk geluk bijvoorbeeld werden in korte tijd 50.000 exemplaren verkocht). Daarna verscheen De tijd vliegt, maar de dagen gaan te traag (2012).
Proza van zijn hand werd gebundeld in Vroeger was alles beter, behalve de tandarts (2013) en Mijn ouders hadden één kind en een dochter (2015).
Naast oorspronkelijke poëzie vertaalde hij gedichten uit het Russisch (o.a. Aleksandr Blok),  Roemeens (o.a. Eminescu), Italiaans (o.a. Marino), Spaans en Portugees.
Samen met Driek van Wissen publiceerde hij in drie delen De Rijmkroniek des Vaderlands.
In 2004 verscheen zijn (toen) verzameld dichtwerk onder de titel Verzamelde verzen en werd hij benoemd tot Ridder in de Orde van de Nederlandse Leeuw.
In 2008 ontving hij de Charlotte Köhlerprijs voor zijn gehele oeuvre.

Dichter van Geluk:
Donderdag 28 september, 12.15 – 13.15 uur
Groninger Forum, locatie Oude Boteringestraat 18, 9712 GH Groningen
Begane grond | Gratis, inclusief koffie en thee


Geen opmerkingen:

Een reactie posten