donderdag 14 september 2017

Henk Helmantel opent seizoen Kunstpraat

Henk Helmantel © Corné Sparidaens

Dubbele editie Kunstpraat met Henk Helmantel en Tom van der Leij

Naar aanleiding van een actuele expositie te zien in het Groninger Forum, locatie Oude Boteringestraat 18 in Groningen gaat Liesbeth Annokkee in  gesprek met de kunstenaar over zijn of haar werk, over kunst in het algemeen, over mooi en over lelijk. Op donderdag 21 september is er een dubbele editie met kunstschilder Henk Helmantel en reisfotograaf Tom van der Leij. Van de laatste gast is werk te zien op de Oude Boteringestraat.

Henk Helmantel
Het nieuwe seizoen Kunstpraat wordt geopend door niemand minder dan Henk Helmantel. Precies 50 jaar geleden werd Henk Helmantel kunstschilder. Het was het  begin van een schilderscarrière die tot op de dag van vandaag voortduurt, met als voorlopig hoogtepunt een grote tentoonstelling in het Che-mei museum in Taiwan in 2018. Helmantel wordt beschouwd als een fijnschilder en zijn christelijke levensovertuiging speelt een belangrijke rol in zijn beleving van schepping en cultuur. Hij noemt Rembrandt als een belangrijke bron van inspiratie voor zijn werk. Hij praat met Liesbeth Annokkee over zijn werk en kunst in het algemeen. Hoe is het om je eigen museum te hebben? Is een rustig karakter noodzakelijk voor een mooi stilleven? Zijn er kunstenaars die hij bewondert? Van welke muziek geniet hij?

Tom van der Leij
Aansluitend zal Liesbeth Annokkee Tom van der Leij, de eerste exposant van het nieuwe seizoen interviewen. Tom is reisfotograaf en exposeert met de serie Women@Work. Een pakkende verzameling foto’s die reisfotograaf Tom van der Leij over de wereld heeft gemaakt. Centraal staat de werkende vrouw in al haar kracht en schoonheid. Van der Leij over deze expositie: ‘Elke keer verwonder ik me over de kracht die vrouwen in de vooral minder bedeelde wereld uitstralen’. De intrigerende foto’s stralen positiviteit en humor uit. Maar net zo goed gelatenheid en trots. Van der Leij: ‘Ze zijn echter nooit zielig of meelijwekkend. Deze serie is bedoeld als een ode aan de vrouw. Het zijn vaak vooral vrouwen die heel hard werken om hun familie te onderhouden.’ Om dit te belichten neemt Van der Leij je mee in een reis rond de wereld. 

Dubbele editie Kunstpraat met Henk Helmantel en Tom van der Leij
Do 21 september, 12.15 – 13.15 uur
Gratis entree

Geen opmerkingen:

Een reactie posten