donderdag 24 september 2015

Dichter van Geluk: Tsead Bruinja!


Een opvallende figuur in poëzieminnend Nederland, die niet stil blijft zitten. Zo publiceert hij met enige regelmaat dichtbundels in het Fries of Nederlands en heeft hij naam gemaakt als podiumdichter. Zijn nieuwe bundel Binnenwereld buitenwijk natuurlijke omstandigheden (Uitgeverij Cossee) is net uit.

Bruinja studeerde Engels en Fries aan de Rijksuniversiteit Groningen en was betrokken bij de organisatie van Dichters in de Prinsentuin en de Poëziemarathon. In zijn gedichten behandelt hij klassieke thema’s als liefde en dood, maar schuwt hij ook het experiment niet. In zijn sterk associatieve poëzie zonder interpunctie en hoofdletters laat Bruinja de lezer zelf leestekens plaatsen en bepalen waar de ene zin ophoudt en de ander begint. Hij gunt de lezer een openhartige blik op zijn kindertijd, al dan niet mislukte liefdes en zijn stille wens om vader te worden. Ondertussen ziet Bruinja geen reden op te houden bij de landsgrenzen. Er verschenen vertalingen van zijn werk in onder meer het Afrikaans, het Arabisch en het Engels. Ook treedt hij regelmatig in het buitenland op, zoals in België, Duitsland en Engeland.
 

Rense Sinkgraven praat met Tsead over zijn favoriete poëzie én over geluk. Actuele bundels passeren de revue en uiteraard wordt het Geluksgedicht van de Maand ten gehore gebracht.
. . . . . .
Donderdag 1 oktober 12.30-13.00 uur | Locatie Oude Boteringstraat 18, 1e verdieping | Gratis. Inclusief koffie en thee

Geen opmerkingen:

Een reactie posten