donderdag 23 juni 2016

Monument voor Jacob Israël de Haan in Smilde

Monument in wording © Bertus Onderwater

Op zaterdag 2 juli wordt er een gedenksteen voor Jacob Israël de Haan onthuld in zijn geboorteplaats Smilde. Dit zal plaatsvinden in het park achter de Koepelkerk, op een steenworp afstand van zijn ouderlijk huis. 

Jacob Israël de Haan werd op 31 december 1881 geboren in Smilde. De Haan is vooral bekend geworden door de roman Pijpelijntjes (1904) waarin een homo-erotische relatie wordt beschreven, en de dichtbundel Kwatrijnen (1924).

In het boek Zeuvendaagse (wandelen met schrijvers door Drenthe) schrijft Marscha van Noesel:
'Aan de vaart in Smilde staat een huis dat beroemd zou kunnen zijn. Het is rigoureus verbouwd en wordt al 35 jaar bewoond door Meintje Broersma-Brands en haar dochter Annie, maar ooit woonden op Tramweg 30 de joodse godsdienstleraar Izak de Haan (1839-1924) en Betje Rubens (1852-1912) met hun kinderen. Op 1 januari 1881 werd hun derde kind, Caroline Lea de Haan, later bekend als de schrijfster Carry van Bruggen, daar geboren. Een jaar later haar broer, die bekend werd als de schrijver Jacob Israël de Haan. […]'

Kreeg zijn zus Carry van Bruggen een straatnaam naar haar vernoemd, voor De Haan was tot nu toe weinig aandacht in zijn geboorteplaats. Maar met dit monument, ontworpen en gemaakt door Bertus Onderwater van De Schreef, komt hem de eer toe die hij verdient.

Enkele sprekers zullen ter ere van deze memorabele gebeurtenis ingaan op het enorme (culturele) belang van De Haans leven en werk.

Gert Hekma, docent homo- en lesbische studies aan de Faculteit der Maatschappij- en Gedragswetenschappen van de Universiteit van Amsterdam, zal iets vertellen over leven en werk van Jacob Israël de Haan.

G.J.W. Bent is wethouder bij de gemeente Midden-Drenthe. Hij is trots op het feit dat er een gedenksteen voor De Haan onthuld gaat worden.

Gerard Nijenhuis, nestor van de Drentse poëzie, zal enkele gedichten van De Haan en van hemzelf voordragen.

Muziek is er van het gerenommeerde accordeonduo Djoeke de Boer & Editha Vennik

Datum: Zaterdag 2 juli
Tijd: 14.00
Plaats: Park achter de Koepelkerk van Smilde
Adres: Veenhoopsweg 14, Smilde

Geen opmerkingen:

Een reactie posten