woensdag 16 maart 2016

Onthulling gedichtenkunstwerken bij de Groenling en de Wielewaalflat


Woensdagavond 16 maart a.s. onthult wijkwethouder Roeland van der Schaaf bij de Groenling en in de Wielewaalflat in de Groningse Oosterparkwijk twee kunstwerken. In ieder kunstwerk is een gedicht over het flatgebouw verwerkt. Een commissie van bewoners en VvE’s van beide flats was nauw betrokken bij het ontstaan van de gedichten en bij de keuze van het ontwerp. Vanwege de interactieve verlichting in de kunstwerken vindt de onthulling ’s avonds plaats.

Met en voor bewoners
Gedichten vormen de basis van beide kunstwerken. Voormalig stadsdichter Rense Sinkgraven schreef zijn gedicht De Wielewaal over de monumentale Wielewaalflat. Op verzoek van Stichting Literaire Activiteiten Groningen schreef stadsdichter én Oosterparker Kasper Peters een gedicht over de markante nieuwe woontoren De Groenling. Hij liet zich daarbij inspireren door bewoners van de flat. Zij vertelden hem hoe zij het wonen in de Groenling ervaren.
Na een voorselectie door het Centrum Beeldende Kunst (CBK Groningen) koos de bewonerscommissie uit drie kunstenaars voor de jonge kunstenaar Hans Geluk om de gedichten als kunstwerk vorm te geven. Hij wilde met de kunstwerken bijdragen aan de interactie tussen bewoners en voorbijgangers. Beide werken zijn eigentijds, roepen op tot dialoog en zijn interessant voor jong en oud. Het werk kwam tot stand binnen een Kunst-op-Maatopdracht van het CBK. 

Feestelijke onthulling: woensdagavond 16 maart van 19:30 - 20.30 uur
Tijdens een feestelijke bijeenkomst worden beide kunstwerken onthuld. De officiële handeling verricht wijkwethouder Roeland van der Schaaf. Daarbij dragen beide dichters hun gedicht voor. Iedereen die er bij wil zijn, is van harte uitgenodigd. De ontvangst is bij de ingang van de Groenling (Wielewaalplein). 

Samenwerking SLAG en CBK
Het project werd gerealiseerd door Stichting Literaire Activiteiten Groningen, in nauwe samenwerking met het CBK Groningen. Het project is mede mogelijk gemaakt door de Kunstraad Groningen, Wijkteam Oosterpark NLA en de Commissie van Spijsuitdeling.

De wielewaal

De wielewaalflat
doet in niets denken
aan de wielewaal.
De wielewaal is geen
volièrevogel. Hier fleemt
de aftandse kanariepiet.
Wat reikt naar hemel
treft afgrond. Wie reikt
naar sterren woont niet
in de wielewaalflat.
Hier klinkt
geen wielewaaltaal.
Verboden te parkeren.
Privé-terrein.
Parkeren alleen
toegestaan voor bewoners
wielewaalflat.
Geen ruimteschepen.

Grondig verlangen naar
diepe voren. Tractoren.
Fluitend ploegen tot in
vergezicht.

Rense Sinkgraven

Geen opmerkingen:

Een reactie posten