woensdag 8 april 2015

Dadaïsme in kunst en poëzie


In deze lezingen zal het ontstaan en de blijvende invloed van het dadaïsme in zowel kunst als literatuur centraal staan. Kunstenaars en dichters die aan bod komen zijn onder andere: Tristan Tzara, Hans Arp, Kurt Schwitters, Theo van Doesburg (ook I.K. Bonset), Francis Picabia, Paul van Ostayen, Antony Kok, André Breton, en natuurlijk Hendrik Nicolaas Werkman.
Dada kende van 1916 tot 1920 haar belangrijkste jaren. Brutaal en choquerend protesteerden schrijvers en kunstenaars tegen de 'beschaafde' wereld. Dada gaf uitdrukking aan de gezamenlijke woede tegen de maatschappelijke en culturele waarden waarmee de Eerste Wereldoorlog werd gerechtvaardigd. Men verafschuwde de bruutheid van de oorlog, het mechanische en anonieme doden, het cynisme van de regeringsleiders. De dadaïsten troffen elkaar in het neutrale Zwitserland, in café Voltaire te Zürich. Vervolgens waaide Dada over naar steden als Parijs, New York, Keulen en Berlijn. Schilder/dichter Kurt Schwitters bleef na de doodverklaring van Dada in 1922, trouw aan zijn uitgangspunten. Samen met onder andere Theo van Doesburg ondernam hij in 1923 een legendarische Dada-veldtocht door Nederland die eindigde in Drachten.

De lezingen zijn vrij toegankelijk voor iedereen, maar hopen ook een inspiratiebron te zijn voor kunstenaars en dichters. Want vanaf 31 mei gaat ‘Groningen is aan het Werkman - Open air’ van start! Waarom zou je reclameborden gebruiken voor commercie, als je er ook kunst op kunt laten zien? Geïnspireerd door Werkman, maken en exposeren kunstenaars (en dichters) hun werk op straat en andere ‘geraffineerde’ plekken in de stad. Zo ontstaat vanaf 31 mei de openluchttentoonstelling ‘Groningen is aan het Werkman’. Kunstenaars en dichters kunnen zich aanmelden via: info@werkman2015.nl
De lezingen zijn los van elkaar te volgen.

Data: donderdag 16 april en 30 april
Tijd: 14.00-15.30 uur
Entree: € 3,50

Kaarten zijn te koop bij de portiersloge van de Groninger Forum Bibliotheek

Geen opmerkingen:

Een reactie posten