vrijdag 21 juni 2013

W.F. Hermans niet naar Groningen, het is een schande!


Zoiets kan alleen in Nederland. De collectie van een groot Nederlands schrijver gaat naar België. Het is werkelijk te idioot voor woorden. Gisteravond werd dit nieuws bekend gemaakt in Den Bosch. Toen ik de juryvoorzitter hoorde wauwelen over 'verrassend en vernieuwend' voelde ik de bui al hangen. Nee, Groningen kon het wel vergeten met haar mooie solide plan waarin de schrijfmachine collectie onderhouden, beheerd en tentoongesteld zou worden. Niet vernieuwend genoeg natuurlijk.  Ik ben het geheel en al met Wim de Bie eens: de jury sprak wartaal. Ik had het gevoel dat ik een postmoderne klucht verzeild was geraakt.
De man uit Gent wist niets te vertellen over zijn “verrassende en vernieuwende” plannen. Hij was natuurlijk met stomheid geslagen want zoiets zou in België nooit gebeurd zijn.  Wellicht is er nog een mooie collectie van Hugo Claus ter beschikking, zetten we die toch in Groningen neer.

Een ander belangrijk punt:  is dit niet in strijd is met de museale richtlijnen? Het gaat hier om de collectie van een groot Nederlands schrijver, cultureel erfgoed dus, die ineens naar een bijgebouw van een boekhandel in België gaat. Dat lijkt me niet zo verstandig. Deze man heeft geen museale expertise. Hij heeft een handel. Ik kan het iedereen nu al op een briefje geven: deze collectie wordt niet in stand gehouden, die gaat verloren.
Dus wat mij betreft is het woord nu aan de politiek. Is dit allemaal toegestaan? Gaan we zo om met ons nationale erfgoed?

1 opmerking:

  1. De Belgen zullen glimlachen en denken aan het Egidiushandschrift (http://nl.wikipedia.org/wiki/Egidius_waer_bestu_bleven). Toch wil ik niet ruilen...

    BeantwoordenVerwijderen