woensdag 18 mei 2016

Terug naar het begin: de literatuur

F. Starik © Keke Keukelaar
 
Hierbij de literaire onderdelen van Terug naar het begin, zaterdag 21 mei 2016 Appingedam en omringende wierdedorpen.

Tjitske Jansen & Jasper le Clercq - Gewoon Persoonlijk
Dichter Tjitske Jansen brengt geen grote woorden, maar rake beelden en grappige anekdotes. Onder de eenvoudige spreektaal gaat een romantisch verlangen schuil: een verlangen dat maar liever een verlangen moet blijven, het spelende kind van vroeger. Bij de teksten van Tjitske Jansen componeerde Jasper le Clercq muziek en begeleidt haar op viool en met geluidseffecten. Op haar beurt begeleidt Tjitske de muziek met haar stem: ze schreeuwt en fluistert ,versnelt en vertraagt.
14.30-15.15 / 16.15-17.00 / 18.00-18.45
Locatie: kerk Krewerd, Kerkpad 8

Christien Brinkgreve - Verhalen over Verhalen
Vanuit een onvoorwaardelijk geloof in het kleine, persoonlijke verhaal, schrijft Christien Brinkgreve op het snijvlak van sociologie en psychoanalyse een prikkelend betoog in haar nieuwste boek ‘Vertel’. Op dit moment lijkt het alsof alle grote verhalen zijn uitgehold en vervangen door individuele verhalen. Maar, volgens Brinkgreve hebben we collectieve verhalen nodig om ons te beschermen tegen chaos, en om ons bestaan zin en inhoud te geven: “Mensen kunnen wel denken dat ze als uniek en autonoom individu hun eigen vrije keuzes maken, toch zijn die keuzes altijd sociaal ingebed en gestuurd door een groter verhaal.”
12.45 - 13.30 uur / 14.30 - 15.15 uur / 16.15 - 17.00 uur
Locatie: Molukse kerk in Appingedam, Harkenrothstraat 2
 

Mensje van Keulen - Ongemakkelijke Verhalen
Op het eerste gezicht gewone mensen, die in een ongemakkelijke of duistere situatie verzeild raken. Het is een terugkerende thema, dat de verhalen van Mensje van Keulen kenmerkt. Onlangs verscheen Schoppenvrouw: “De titel van haar nieuwe roman (…) zou een eretitel voor Mensje van Keulen kunnen zijn, die al ruim veertig jaar een duistere gloed geeft aan fijnzinnig realistische verhalen,” schrijft VPRO-Boeken. Schoppenvrouw wordt omschreven als “een inktzwarte wraaksonate”. Met weinig woorden, trekt Van Keulen de lezer in dramatische gebeurtenissen. Hoe doet ze dat toch? Rense Sinkgraven gaat hierover met haar in gesprek.
14.30 - 15.15 uur
Locatie: kerk Uitwierde, Bakkerspad 5
 

Inge Schilperoord - Ongemakkelijke Verhalen
Inge Schilperoord (1973) is forensisch psycholoog, bij onder andere het Pieter Baan Centrum. Toen ze ooit een veroordeelde pedofiel onderzocht, kwam ze op het idee een boek te schrijven over een pedofiele man. Afgelopen zomer verscheen haar debuutroman Muidhond; bekroond met vijfsterren in De Volkskrant. Een beklemmend verhaal, waarbij Schilperoord in de huid kruipt van Jonathan, een per definitie onsympathieke hoofdpersoon en zijn menselijkheid toont. Rense Sinkgraven ontvangt de schrijfster in de kerk van Uitwierde, die op deze dag in het teken staat van Ongemakkelijke Verhalen.
12.45 - 13.30 uur
Locatie: kerk Uitwierde, Bakkerspad  5
 

F. Starik - Ongemakkelijke Verhalen
Stariks bekendste werken zijn verhalen waarmee hij Eenzame Uitvaarten beschrijft: een initiatief waarbij dichters van de ‘Poule des Doods’ een gedicht voorlezen op de uitvaart van een eenzame overledene: van wie geen naaste familie en vrienden kwamen opdagen, of van wie de identiteit niet achterhaald kon worden. 195 doden zijn inmiddels uitgevaren met een gedicht. 195 verslagen zijn ervan gemaakt: van het telefoontje dat er weer een lijk is gevonden tot aan de ceremonie. Wat doet dat met een mens, zo betrokken te zijn bij de dood van onbekenden? Rense Sinkgraven gaat hierover in gesprek met de voormalige stadsdichter van Amsterdam.
16.15 - 17.00 uur
Locatie: kerk Uitwierde, Bakkerspad 5

Robert Keun - Verhalen over Verhalen
‘Storytelling’ is populair. Zo zijn er speciale verhalencafé’ s, storytellingfestivals en vertelacademies. Robert Keun, NHL-docent Transmedia Storytelling, gaat het hebben over een relatief nieuw fenomeen in de verhalenwereld: transmediale verhalen. Hij laat je verbazen over de impact van dergelijke constructies en weet je met spannende voorbeelden te confronteren hoe fictie en werkelijkheid soms niet meer van elkaar te onderscheiden zijn…
16.15 - 17.00 uur
Locatie: SNS Fonds Eemsmond Gebouw/ VVV in Appingedam, Oude Kerkstraat 1


 Inge Schilperoord © Keke Keukelaar

Geen opmerkingen:

Een reactie posten