woensdag 26 september 2018

Ben Feringa morgen te gast in de Naked lunch


Op donderdag 27 september is Nobelprijswinnaar Ben Feringa te gast in de Naked Lunch. Om 12.15 uur schuift hij bij mij aan in de Groninger Forum Bibliotheek, Oude Boteringestraat 18. In 2016 won Feringa de Nobelprijs voor de Scheikunde, gedeeld met Jean-Pierre Sauvage en Fraser Stoddart, voor hun onderzoek naar moleculaire nanomachines.
Tijdens de lunch zal er gesproken worden over zijn wetenschappelijke carrière, zijn inspiratiebronnen. Welke kunst kan hij waarderen? Is er muziek waar hij door ontroerd wordt of waar hij wild op danst? Zijn er schrijvers die hem raken? Ziet hij zichzelf als de spelende mens? Is het platteland het ideale speelterrein voor een onderzoekende geest? Kortom, vragen te over.

Ben Feringa
Feringa werd als tweede van in totaal tien kinderen geboren in het katholieke gezin van boer Geert Feringa en zijn vrouw Lies Feringa-Hake. Zijn jeugd bracht hij door op de boerderij in het Bourtangermoeras aan de grens met Duitsland.
In 1978 promoveerde Feringa aan de Rijksuniversiteit Groningen op het onderzoek naar asymmetrische oxidaties van fenolen onder leiding van Hans Wijnberg, waarna hij enkele jaren bij Shell werkte. Hij werd in 1988 benoemd tot hoogleraar organische chemie aan de Rijksuniversiteit Groningen waar hij tevens voorzitter is van de basiseenheid Synthetisch organische chemie. In 2003 werd benoemd tot Jacobus van't Hoff Distinguished Professor of Molecular Science. In 2004 ontving hij de Spinozapremie en in 2006 werd hij benoemd tot lid van de Koninklijke Nederlandse Academie van Wetenschappen. Feringa werd in 2008 geridderd in de Orde van de Nederlandse Leeuw. Op 23 november 2016 werd hij door de minister van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap, Jet Bussemaker, bevorderd tot Commandeur in de Orde van de Nederlandse Leeuw.
Na het winnen van de Nobelprijs werd het nog nieuw te bouwen natuur- en scheikundegebouw van de Rijksuniversiteit Groningen op het Zernikecomplex naar hem vernoemd. In zijn geboortedorp Barger-Compascuum werd een plein naar hem vernoemd.
Als plattelandskind geeft Feringa aan door de natuur en het rurale bestaan te zijn geïnspireerd in het maken van zijn moleculaire motors.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten