vrijdag 28 september 2018
woensdag 26 september 2018
Ben Feringa morgen te gast in de Naked lunch
Op donderdag 27 september is Nobelprijswinnaar Ben Feringa te gast in de Naked Lunch. Om 12.15 uur schuift hij bij mij aan in de Groninger Forum Bibliotheek, Oude Boteringestraat 18. In 2016 won Feringa de Nobelprijs voor de Scheikunde, gedeeld met Jean-Pierre Sauvage en Fraser Stoddart, voor hun onderzoek naar moleculaire nanomachines.
Tijdens de lunch zal er gesproken worden over zijn wetenschappelijke carrière, zijn inspiratiebronnen. Welke kunst kan hij waarderen? Is er muziek waar hij door ontroerd wordt of waar hij wild op danst? Zijn er schrijvers die hem raken? Ziet hij zichzelf als de spelende mens? Is het platteland het ideale speelterrein voor een onderzoekende geest? Kortom, vragen te over.
Ben Feringa
Feringa werd als tweede van in totaal tien kinderen geboren in het katholieke gezin van boer Geert Feringa en zijn vrouw Lies Feringa-Hake. Zijn jeugd bracht hij door op de boerderij in het Bourtangermoeras aan de grens met Duitsland.
In 1978 promoveerde Feringa aan de Rijksuniversiteit Groningen op het onderzoek naar asymmetrische oxidaties van fenolen onder leiding van Hans Wijnberg, waarna hij enkele jaren bij Shell werkte. Hij werd in 1988 benoemd tot hoogleraar organische chemie aan de Rijksuniversiteit Groningen waar hij tevens voorzitter is van de basiseenheid Synthetisch organische chemie. In 2003 werd benoemd tot Jacobus van't Hoff Distinguished Professor of Molecular Science. In 2004 ontving hij de Spinozapremie en in 2006 werd hij benoemd tot lid van de Koninklijke Nederlandse Academie van Wetenschappen. Feringa werd in 2008 geridderd in de Orde van de Nederlandse Leeuw. Op 23 november 2016 werd hij door de minister van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap, Jet Bussemaker, bevorderd tot Commandeur in de Orde van de Nederlandse Leeuw.
Na het winnen van de Nobelprijs werd het nog nieuw te bouwen natuur- en scheikundegebouw van de Rijksuniversiteit Groningen op het Zernikecomplex naar hem vernoemd. In zijn geboortedorp Barger-Compascuum werd een plein naar hem vernoemd.
Als plattelandskind geeft Feringa aan door de natuur en het rurale bestaan te zijn geïnspireerd in het maken van zijn moleculaire motors.
dinsdag 25 september 2018
Morgen op Simone FM: Uno Basta
Morgen op Simone FM wordt ons nieuwe nummer (en clip) Nederland is het beste land gedraaid. Ook zal ik kort geïnterviewd worden. Hierbij nog even weer de clip waar flink wat mensen goed over te spreken.
donderdag 20 september 2018
dinsdag 18 september 2018
Mein Kampf - Lunchgesprek met Hitler-kenner Willem Melching
Adolf Hitler, Mein Kampf. Een veelbesproken en tot voor kort verboden boek. Is het een werk van historisch belang dat we moeten kennen of een gevaarlijk boek van een gek? Sinds vorige week ligt er een nieuwe Nederlandse vertaling in de winkel, van wetenschappelijk commentaar voorzien door Hitler-kenner Willem Melching. In welke context schreef Hitler zijn boek? Wat waren zijn drijfveren? Waar kwam zijn antisemitisme vandaan? Hoe kan het dat het boek nog steeds tot ophef leidt?
Op woensdag 19 september zal Melching geïnterviewd worden door Rense Sinkgraven over de nieuwe Nederlandse uitgave van Mein Kampf. Het gesprek zal plaatsvinden in de Cirkel van 12.15-13.15 uur, Oude Boteringestraat 18, Groningen. Toegang is gratis.
Op woensdag 19 september zal Melching geïnterviewd worden door Rense Sinkgraven over de nieuwe Nederlandse uitgave van Mein Kampf. Het gesprek zal plaatsvinden in de Cirkel van 12.15-13.15 uur, Oude Boteringestraat 18, Groningen. Toegang is gratis.
Willem Melching © B. Bronshoff
maandag 17 september 2018
dinsdag 11 september 2018
Ester Naomi Perquin te gast in Dichter van geluk
Dichter des Vaderlands, Ester Naomi Perquin, is de openingsgast van het nieuwe seizoen van Dichter van geluk, komende donderdag om 12.15 uur in de Forum Bibliotheek. Ik zal met haar in gesprek gaan over haar poëzie maar ook over dichters die ze graag leest en die haar hebben beïnvloed. En hoe bevalt het om de Dichter des Vaderlands te zijn?
Ester Naomi Perquin (1980) groeide op in Zeeland maar woont al jaren in Rotterdam. Ze volgde schrijfonderwijs in Amsterdam en werkte jarenlang als gevangenisbewaarder om dat te kunnen betalen. In 2007 debuteerde zij bij Uitgeverij van Oorschot met de dichtbundel Servetten halfstok. In 2009 volgde Namens de ander.
Voor haar werk ontving ze onder meer de Anna Blamanprijs, de Lucy B. en C.W. van der Hoogtprijs en de J.C. Bloemprijs. Begin 2012 verscheen haar bundel Celinspecties, over het leven achter tralies. Deze bundel werd bekroond met de VSB Poëzieprijs 2013. In 2017 werd ze benoemd tot Dichter des Vaderlands als opvolger van Anne Vegter. Ook verscheen in 2017 verscheen haar nieuwe bundel Meervoudig afwezig.
Dichter van geluk wordt iedere maand direct gevolgd door Spreek de stadsdichter. Lilian Zielstra zit vanaf 13.15 uur voor je klaar!
donderdag 6 september 2018
Nieuw AC/DC album in de maak?
Geruchten alom. Er is een nieuwe LP van AC/DC in de maak. Angus, Phil Rudd jawel!, Brian Johnson jawel! en Stevie Young zijn gesignaleerd bij de Warehouse Studio in Vancouver waar ze al drie albums opnamen. Ook Mike Frazer, die vijf AC/DC albums opnam is er bij. Het verhaal gaat dat Angus en Malcolm in het verleden een flink aantal nummers hebben opgenomen waarvan de beste tracks worden geselecteerd voor het nieuwe album. Ben zeer benieuwd! Dus Phil Rudd is blijkbaar terug, Brian Johnson zit weer op zijn vertrouwde plek, dit in tegenstelling tot eerdere berichten waarin sprake was van een samenwerking tussen Angus en Axl Rose (die Brian zo goed verving tijdens de laatste tour). Altijd de hoop dat Back In Black nog eens geëvenaard wordt. Afwachten maar.
maandag 3 september 2018
Abonneren op:
Posts (Atom)