donderdag 27 december 2018

Emile Ratelband in de Naked Luch, zo dadelijk


Zo dadelijk is Emile Ratelband mijn gast in de Naked Lunch. We gaan het hebben over zijn favoriete boeken, kunst, muziek en natuurlijk over hemzelf. De Naked Lunch begint om 12.15 uur, Groninger Forum Bibliotheek, Oude Boteringestraat 18. Toegang is gratis.

donderdag 13 december 2018

Jabik Veenbaas in Dichter van Geluk

zo dadelijk om 12.15 uur, Oude Boteringestraat 18. Jabik is dichter en filosoof, dus dat belooft wat.

woensdag 12 december 2018

Het Groninger landschap nu nog wonderschoon!

Vandaag in het Dagblad van het Noorden: Het provinciebestuur - een coalitie van SP, GroenLinks, CDA, ChristenUnie en D66 - gaat vol voor meer windmolens. Ja vooral doen. Verpest het hele landschap maar. Maak het ongeluk van Groningen compleet. Maak van Groningen één groot windmolenkerkhof. Groningen, die prachtige provincie met dat schitterende landschap, verziekt door de windmolenmaffia. Dus: Sta sterk voor Groningen en haar schoonheid! Windmolens op zee ok, windmolens op land no way!

dinsdag 4 december 2018

maandag 3 december 2018

Leesbaar Groningen: De stad is een café in bloei

Afgelopen zaterdag is in Boekhandel van der Velde Leesbaar Groningen gepresenteerd, de literaire citatenkaart van Stad en Ommeland. Leesbaar Groningen bevat meer dan 600 citaten van zo’n 300 schrijvers, dichters en zangers in het Nederlands en Grunnegs (en zelfs Fries en Duits). In plaats van lijnen, bogen of cirkels bestaat deze unieke, literaire grafische kaart van Groningen volledig uit letters, woorden en zinnen. Alle citaten zijn geselecteerd door een uitgebreide redactiecommissie (Louis Stiller, Jan Glas, Maarten Praamstra, Douwe van der Bijl, Henk Scholte en Tonko Unfkes) en vervolgens geredigeerd en vormgegeven door de kernredactie (Louis Stiller [redactie], Bob Polak [eindredactie] en Yolanda Huntelaar [vormgeving]).
Van mij zijn er vijf citaten opgenomen en dat is eervol. Onder andere deze twee.


woensdag 28 november 2018

Harmen Ridderbos - Town of Saints - morgen te gast in de Naked Lunch

Ze hebben een nieuwe plaat: Celebrate. Het titelnumer is al betoverend mooi. Dat ga ik nu 10 keer draaien (de rest komt later wel).


En dan nog de wat meer ongepolijste versie van de cardinal sessions, vind ik ook geweldig.

 

Harmen komt dus en wellicht schuift Heta ook nog even aan. Groninger Forum Bibliotheek, Oude Boteringestraat 18, 12.15-13.15 uur, gratis.

dinsdag 27 november 2018

maandag 26 november 2018

Martin Tissing: flamboyant en legendarisch

Martin Tissing overleden. Onvoorstelbaar. Deze levenslustige, flamboyante man, vol verhalen. Poëzieliefhebber. Met veel genoegen denk ik terug aan mijn bezoek aan de Melkweg in verband met mijn verzoek om onze expo De Rijke Buit te komen openen. Martin was enthousiast en zou later de tentoonstelling uiterst emotioneel openen, overweldigd door de herinneringen aan oude vrienden die reeds gestorven waren zoals Jean-Paul Franssens. Tijdens mijn bezoek ontdekte ik dat Martin mooie kunst bezat waaronder twee Nanninga's. In mijn enthousiasme bleef ik maar kunst aanwijzen: Is dat een Russisch icoon? Is dat een Job Hansen? En onderaan de trap (op weg naar buiten) wees ik: Is dat een Matisse? 'Kunstgeschiedenis, een 10!', brulde Martin naar beneden. Fotograaf Dick Pots was er die dag ook bij en maakte een aantal fraaie foto's.

donderdag 22 november 2018

dinsdag 23 oktober 2018

Een Schop Onder De Ploeg

Yana Poppe

In 2018 is het 100 jaar geleden dat in de stad Groningen de kunstenaarsvereniging De Ploeg werd opgericht. Centraal stond het revolutionaire karakter van de beweging. Ter ere van dit 100-jarig bestaan heeft het Groninger Museum een prachtige expositie samengesteld.

Het Groninger Forum greep de gelegenheid aan om op zoek te gaan naar de nieuwe revolutionairen van deze tijd en komt met een spraakmakende groepstentoonstelling Een Schop Onder De Ploeg. De kunstenaars die meedoen zijn: Wim Warrink, Sandra de Groot, Mathieu Keuter, Joyce ter Weele, Oscar Venema, Yana Poppe, Lisa Damstra, Jannes Bürkner en Jan Hamstra.

De opening van deze tentoonstelling wordt vrijdag 26 oktober om 16.30 uur (Groninger Forum Bibliotheek, Oude Boteringestraat 18) verricht door Han Steenbruggen, directeur-conservator van Museum Belvédère. Hij zal ingaan op de jonge revolutionaire kunstenaars van nu. Wat zijn hun drijfveren? Zijn ze schatplichtig aan De Ploeg? Wat brengt hun toekomst?

 Mathieu Keuter
Oscar Venema

donderdag 11 oktober 2018

Karel Wasch in Dichter van Geluk

zo dadelijk. 12.15 uur, Groninger Forum Bibliotheek. Toegang gratis.

Karel Wasch
 
Geboren 7 februari 1951 te Amsterdam terwijl een sneeuwstorm woedde.
Na de lagere school gymnasium, studeerde psychologie en pedagogie.
Was werkzaam als ambulant begeleider van langdurig zieke en ontspoorde pubers.
Hij is getrouwd en heeft drie kinderen en twee kleinkinderen.
Is kleinzoon van de romancier Karel Wasch, die veel romans schreef in de jaren ’30.
De latere directeur van het Glasmuseum te Leerdam.

Werk op literair gebied
Schreef 7 bundels gedichten. (Thomas Rap, Nymfaeum Pers, Meulenhoff)
Won drie Prijzen met gedichten.
Won twee prijzen met korte verhalen.
Twee voor recensies.
Werd bekroond door Radio Amsterdam en Radio Noord Holland.
Werkte regelmatig mee aan het radioprogramma ‘Desmet live’.(Radio 5, Theodor Holman) en
aan De Avonden (VPRO, radio 3)
Schreef  biografieën (Meydam, Wasch sr, Dylan Thomas en Jack Kerouac en Brendan Behan)
Was hoofdredacteur van het literaire blad RUIM. (1994-1999 ) en redacteur van
het literaire blad Nynade.
Recenseert voor literair Nederland (site) De Leestafel en voor
het blad INKT!.(ter ziele)
Maakte interviews voor bladen met o.a. Jan Siebelink, Hans Plomp, Sera Anstadt, C.O.Jellema, Katelijne de Vuijst e.v.a.
Publiceerde gedichten en verhalen in alle grote lit. bladen zoals Hollands Maandblad, Lava, Nieuw Vlaamsch tijdschrift, Vlaanderen, De Gids, Bühne e.v.a.

Zijn bundel gedichten Het geluid van denken is net verschenen bij In de Knipscheer. 


donderdag 4 oktober 2018

Louis Stiller te gast in Douwe Serveert

Om 12.15 uur in de Groninger Forum Bibliotheek maakt Louis Stiller zijn opwachting bij Douwe van der Bijl. Douwe beveelt iedere eerste donderdag van de maand nieuwe boeken aan en Louis heeft net een boek uit 'Gasland'. De toegang is gratis. 

vrijdag 28 september 2018

DrentsBlauwRacer van Harry Arling


was gisteren het cadeau voor Ben Feringa tijdens de Naked Lunch in de Groninger Forum Bibliotheek.

woensdag 26 september 2018

Ben Feringa morgen te gast in de Naked lunch


Op donderdag 27 september is Nobelprijswinnaar Ben Feringa te gast in de Naked Lunch. Om 12.15 uur schuift hij bij mij aan in de Groninger Forum Bibliotheek, Oude Boteringestraat 18. In 2016 won Feringa de Nobelprijs voor de Scheikunde, gedeeld met Jean-Pierre Sauvage en Fraser Stoddart, voor hun onderzoek naar moleculaire nanomachines.
Tijdens de lunch zal er gesproken worden over zijn wetenschappelijke carrière, zijn inspiratiebronnen. Welke kunst kan hij waarderen? Is er muziek waar hij door ontroerd wordt of waar hij wild op danst? Zijn er schrijvers die hem raken? Ziet hij zichzelf als de spelende mens? Is het platteland het ideale speelterrein voor een onderzoekende geest? Kortom, vragen te over.

Ben Feringa
Feringa werd als tweede van in totaal tien kinderen geboren in het katholieke gezin van boer Geert Feringa en zijn vrouw Lies Feringa-Hake. Zijn jeugd bracht hij door op de boerderij in het Bourtangermoeras aan de grens met Duitsland.
In 1978 promoveerde Feringa aan de Rijksuniversiteit Groningen op het onderzoek naar asymmetrische oxidaties van fenolen onder leiding van Hans Wijnberg, waarna hij enkele jaren bij Shell werkte. Hij werd in 1988 benoemd tot hoogleraar organische chemie aan de Rijksuniversiteit Groningen waar hij tevens voorzitter is van de basiseenheid Synthetisch organische chemie. In 2003 werd benoemd tot Jacobus van't Hoff Distinguished Professor of Molecular Science. In 2004 ontving hij de Spinozapremie en in 2006 werd hij benoemd tot lid van de Koninklijke Nederlandse Academie van Wetenschappen. Feringa werd in 2008 geridderd in de Orde van de Nederlandse Leeuw. Op 23 november 2016 werd hij door de minister van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap, Jet Bussemaker, bevorderd tot Commandeur in de Orde van de Nederlandse Leeuw.
Na het winnen van de Nobelprijs werd het nog nieuw te bouwen natuur- en scheikundegebouw van de Rijksuniversiteit Groningen op het Zernikecomplex naar hem vernoemd. In zijn geboortedorp Barger-Compascuum werd een plein naar hem vernoemd.
Als plattelandskind geeft Feringa aan door de natuur en het rurale bestaan te zijn geïnspireerd in het maken van zijn moleculaire motors.

dinsdag 25 september 2018

Morgen op Simone FM: Uno Basta

Morgen op Simone FM wordt ons nieuwe nummer (en clip) Nederland is het beste land gedraaid. Ook zal ik kort geïnterviewd worden. Hierbij nog even weer de clip waar flink wat mensen goed over te spreken.

dinsdag 18 september 2018

Mein Kampf - Lunchgesprek met Hitler-kenner Willem Melching

Adolf Hitler, Mein Kampf. Een veelbesproken en tot voor kort verboden boek. Is het een werk van historisch belang dat we moeten kennen of een gevaarlijk boek van een gek? Sinds vorige week ligt er een nieuwe Nederlandse vertaling in de winkel, van wetenschappelijk commentaar voorzien door Hitler-kenner Willem Melching. In welke context schreef Hitler zijn boek? Wat waren zijn drijfveren? Waar kwam zijn antisemitisme vandaan? Hoe kan het dat het boek nog steeds tot ophef leidt?

Op woensdag 19 september zal Melching geïnterviewd worden door Rense Sinkgraven over de nieuwe Nederlandse uitgave van Mein Kampf. Het gesprek zal plaatsvinden in de Cirkel van 12.15-13.15 uur, Oude Boteringestraat 18, Groningen. Toegang is gratis.

Willem Melching © B. Bronshoff

maandag 17 september 2018

Joep van Ruiten over ...

Ester Naomi Perquin in Dichter van Geluk, zie hier.

 Ester Naomi Perquin © Lenny Oosterwijk

dinsdag 11 september 2018

Ester Naomi Perquin te gast in Dichter van geluk


Dichter des Vaderlands, Ester Naomi Perquin, is de openingsgast van het nieuwe seizoen van Dichter van geluk, komende donderdag om 12.15 uur in de Forum Bibliotheek. Ik zal met haar in gesprek gaan over haar poëzie maar ook over dichters die ze graag leest en die haar hebben beïnvloed. En hoe bevalt het om de Dichter des Vaderlands te zijn?

Ester Naomi Perquin (1980) groeide op in Zeeland maar woont al jaren in Rotterdam. Ze volgde schrijfonderwijs in Amsterdam en werkte jarenlang als gevangenisbewaarder om dat te kunnen betalen. In 2007 debuteerde zij bij Uitgeverij van Oorschot met de dichtbundel Servetten halfstok. In 2009 volgde Namens de ander.

Voor haar werk ontving ze onder meer de Anna Blamanprijs, de Lucy B. en C.W. van der Hoogtprijs en de J.C. Bloemprijs. Begin 2012 verscheen haar bundel Celinspecties, over het leven achter tralies. Deze bundel werd bekroond met de VSB Poëzieprijs 2013. In 2017 werd ze benoemd tot Dichter des Vaderlands als opvolger van Anne Vegter. Ook verscheen in 2017 verscheen haar nieuwe bundel Meervoudig afwezig.

Dichter van geluk wordt iedere maand direct gevolgd door Spreek de stadsdichter. Lilian Zielstra zit vanaf 13.15 uur voor je klaar!

donderdag 6 september 2018

Nieuw AC/DC album in de maak?

Geruchten alom. Er is een nieuwe LP van AC/DC in de maak. Angus, Phil Rudd jawel!, Brian Johnson jawel! en Stevie Young zijn gesignaleerd bij de Warehouse Studio in Vancouver waar ze al drie albums opnamen. Ook Mike Frazer, die vijf AC/DC albums opnam is er bij. Het verhaal gaat dat Angus en Malcolm in het verleden een flink aantal nummers hebben opgenomen waarvan de beste tracks worden geselecteerd voor het nieuwe album. Ben zeer benieuwd! Dus Phil Rudd is blijkbaar terug, Brian Johnson zit weer op zijn vertrouwde plek, dit in tegenstelling tot eerdere berichten waarin sprake was van een samenwerking tussen Angus en Axl Rose (die Brian zo goed verving tijdens de laatste tour). Altijd de hoop dat Back In Black nog eens geëvenaard wordt. Afwachten maar.

donderdag 16 augustus 2018

Greonterp revisited




Kikker
 

Ik heb de kikker van Reve gered.
De kikker?
De kikker die was vastgemetseld op de muur
voor hun huisje in Greonterp.
Er was ook een konijn.
Waar dat gebleven is, geen idee.
Na Reve’s vertrek is die muur razendsnel
neergehaald.
Friesland lag weer open.

Rense Sinkgraven

donderdag 5 juli 2018

woensdag 20 juni 2018

Haring

Nu de nieuwe haring er weer is moest ik denken aan Gerard Lich die in zijn tijd de beste haring had van Groningen (en wellicht van het land). We kwamen graag bij hem want niet alleen was de haring subliem, maar hijzelf was ook een mooie kerel met leuke verhalen. Via Groninganus stuitte ik op dit filmpje.

donderdag 14 juni 2018

woensdag 13 juni 2018

Uit de oude doos: De Simon Vinkenoog Happy Experience

Wij schrijven het jaar 2009. Een selecte groep Groninger dichters herdacht Simon Vinkenoog vlak na zijn overlijden. De ''Simon Vinkenoog Happy Experience'' ging op versierde bakfietsen de terrassen af om Vinkenoogs gedichten voor te dragen. De groep bestond uit Sacha Landkroon, Egbert Hovenkamp II, Emiel Matulewitz, Sieger M.G., Rense Sinkgraven en Herman Annema. 

 Sieger M.G.
Ikzelve
Sacha Landkroon
Egbert Hovenkamp II
Ludwig (die wij bezochten bij het UMCG)

maandag 11 juni 2018

Uno Basta werkt aan nieuwe clip


Of beter gezegd Jerry Vinke werkt aan een nieuwe clip. Want binnenkort komt Uno Basta met een nieuw nummer waarin Nederland een prominente rol vervult. De vorige clip was natuurlijk 'Missie'.