maandag 23 oktober 2017

Komende donderdag in de Naked Lunch: Terug naar Jan Wolkers

Onno Blom © Stephan Vanfleteren

Samen met biograaf Onno Blom keren we terug naar Oegstgeest om te spreken over Wolkers en zijn werk. Vinden we het Tillenbeest? En welke rol speelde kasteel Oud-Poelgeest in het leven van de jonge Jan? In een korte door ons gemaakte documentaire zal Onno Blom deze fascinerende geschiedenis uit de doeken doen. Live is Wolkers-fan Rosa Timmer aanwezig. Wat is de invloed van Wolkers op haar schrijven? Wie is hij voor haar? Wat spreekt haar zo aan in zijn werk? Komende donderdag zullen we het weten.

Het litteken van de dood. De biografie van Jan Wolkers
Nederland vormde Jan Wolkers, en Jan Wolkers vormde Nederland. Zijn kunstenaarschap ontstond uit woede tegen de God van zijn gereformeerde vader in Oegstgeest, bloeide op in Amsterdam, en vond harmonie op Texel. Zijn romans werden verguisd, bejubeld en bekroond. Wereldwijd werden honderdduizenden exemplaren verkocht van Kort Amerikaans, Een roos van vlees en Turks fruit. Wolkers werd opgeleid als beeldhouwer. Hij maakte vele beelden in brons en glas, en liet een schitterend oeuvre van kleurrijke schilderijen na. Zoals hij beeldhouwde met woorden, zo schreef hij met verf.

Meer dan tien jaar lang werkte Onno Blom aan Wolkers' biografie. Op basis van een schat aan materiaal schetst hij een rebels, obsessief en zinnelijk leven in de greep van liefde en dood. Wolkers had onstuimige relaties met vrouwen en meisjes. De dood van zijn oudste broer en die van zijn tweejarige dochtertje bleven hem tot zijn laatste dag als demonen achtervolgen.
 
Onno Blom
Studeerde cum laude af in de Nederlandse taal- en letterkunde en Culturele Studies. Hij is schrijver, journalist, columnist voor de Volkskrant en literair criticus voor de Nieuwsshow op Radio 1. Eerder verschenen van zijn hand onder andere Zijn getijdenboek (over Harry Mulisch), Het fabeldier dat Komrij heet en Zo is het genoeg (over het laatste jaar van Jan Wolkers).
 
Rosa Timmer
Deze journaliste van Dagblad van het Noorden leerde Jan Wolkers op haar dertiende kennen door de boekenkast van haar vader. Vanaf toen wist ze het zeker: er was iemand die haar begreep. Het drukte een stempel op haar leven, want door Wolkers besloot Timmer dat ze ook wilde schrijven. Het werden columns in de Universiteitskrant en later in Dagblad van het Noorden. Dit jaar viert ze het tienjarig bestaan van deze columns.

Toen Wolkers net was overleden ging ze voor een artikel naar Oegstgeest om daar de wortels van Wolkers te vinden. Op deze eenzame tocht ging ze langs het graf van zijn broertje, zijn voormalig ouderlijk huis en maakte ze de fietstocht die Wolkers altijd naar school reed. Voor het artikel Nooit meer Terug naar Oegstgeest won ze een derde prijs van een landelijke wedstrijd onder universiteitsbladen. Maar meer nog dan in haar carrière, liet Wolkers een blijvende indruk achter in haar hart. Vandaar dat mannen die geen vijf titels van Jan Wolkers kunnen noemen, nooit een kans hebben gemaakt bij Timmer.

Het Tillenbeest © Rense Sinkgraven

Geen opmerkingen:

Een reactie posten