maandag 26 mei 2014

Leens, een lentegeluid

Leens is natuurlijk zeer beroemd geworden door de dichter C.O. Jellema (dat weet iedereen). Nu is het echter zo dat de natuur ook niet te versmaden is - vreemde overgang is dit - zo troffen wij gisteren in Leens rond Borg Verhildersum deze dieren aan.

 Borg Verhildersum
Trotse kip
Relaxte kip
Trotse moeder (wat lief hoor ik jullie denken)
Wat een schatjes (geef maar toe)

vrijdag 23 mei 2014

Dichter in de tuin, zaterdag 24 mei!

Kom zaterdag 24 mei tussen 11:00 en 16:00 uur naar de tweede editie van Dichter in de tuin. Dit festival, georganiseerd door Museum De Buitenplaats en Bibliotheek Tynaarlo biedt een podium aan ruim 20 dichters uit Groningen en Drenthe. 

Wie kunt u verwachten? 

Dichters uit Drenthe: Marga Kool, Lévi Weemoedt, Anne Doornbos, Gijsje Gramsma, Gea Tiemens, Mischa van Huijstee, Atze van der Wijk, Leendert Witvliet en Laurens Krüger.
Dichters uit Groningen: Jan-Willem Dijk, Karel ten Haaf, Joost Oomen, Pauline Sparreboom en Rense Sinkgraven.


Meer informatie 
Het volledige programma vindt u op www.museumdebuitenplaats.nl of op www.bibliotheekeelde.nl

 Jan-Willem Dijk

donderdag 22 mei 2014

Axmed Shariif Killer

Ik geef de laatste tijd veel poëzieworkshops in het kader van de Alfabetisering. Het is erg leuk om te doen en je komt mensen tegen uit allerlei landen zoals Afghanistan, China, Eritrea, Thailand, Vietnam, Somalië. Het thema voor de poëziewedstrijd is muziek. We vroegen de cursisten gisteren om ook wat van hun favoriete muziek te laten horen. Tot onze verrassing koos het meisje uit Eritrea voor een nummer van Marco Borsato en zijn dochter. Een jongen uit een Arabisch land (heb niet gevraagd waar hij vandaan kwam) koos voor een Nederlandstalig nummer van Djeff. Nooit van gehoord maar het klonk goed. Aan het einde van de les kwam ik in gesprek met een jongen uit Somalië. Hij liet me twee bekende liedjes uit zijn land horen. Als ik het goed heb was er in de jaren zeventig ook een soort flower power beweging in Somalië. Eén liedje vond ik prachtig, het is van Axmed shariif Killer. Misschien dat iemand mij iets meer over hem kan vertellen.

 

dinsdag 20 mei 2014

Friesch Dagblad zwicht voor de windmolenmaffia!

Ik las onderstaand stuk gisteren pas op De Contrabas. Abe de Vries had een kritische column geschreven over de corrupte windhandel in Friesland. En het Friesch Dagblad was zo laf om de column te weigeren. Werkelijk schandelijk. Abe de Vries heeft met onmiddellijke ingang zijn medewerking opgezegd. Volkomen terecht natuurlijk.
De windmolenmaffia zal niet rusten voor dat ons totale landschap verpest is met die molens. En geld is het smeermiddel van hun duistere ziel. Hierbij dus de geweigerde column.

Onderstaande column werd gisteren geweigerd door de hoofdredactie van het Friesch Dagblad, onder druk van enkele ,,journalisten” van de regioredactie die er blijkbaar heel andere denkbeelden over de politieke besluitvorming rond windenergie in Fryslân op nahouden. Sinds kort trekt daar een door het provinciebestuur toegejuicht corruptiecircus door de dorpen: een onheilspellende gelegenheidscoalitie van wereldverbeteraars en windkooplieden biedt dorpsbevolkingen douceurtjes, als ze maar de plaatsing van vijf of tien megamolens van 162,5 meter hoog naast hun deur tolereren zonder al te veel mitsen en maren. Zó hoopt Fryslân te kunnen voldoen aan de Rijksopdracht om in 2020 530,5 megawatt aan windenergie te hebben gerealiseerd. Onnodig te zeggen dat ik met onmiddellijke ingang mijn medewerking aan de krant heb opgezegd.
 

Wie straks de grootste bek heeft en het hardst op de eigen trom slaat, wordt verlost van z’n lokale windmolenplan. Dat is de consequentie van de anti-democratische manier waarop Gedeputeerde Staten van Fryslân het windenergietraject nu hebben ingericht. Ze zien wel wat er uit 39 kleine burgeroorlogjes straks komt bovendrijven, en dan zullen ze zeggen: ,,Kijk, deze plannen hebben DRAAGVLAK.” Waarom is er geen partij die deze ontkenning van alles waar ons democratische systeem voor staat aan de schandpaal nagelt?

En kijk, daar gaan ze dezer dagen naar de dorpen met hun zak vol postcodeloterijgeld: de goedbedoelende groene milieuman en de windbankier met z’n uitgestreken gezicht, vrienden voor het leven. Hoeveel reductie op de stroomprijs willen jullie? Wat hebben jullie nodig om het voetbalveld op te knappen? Wie ,,ja” zegt tegen onze megamolens, is koopman! En daar zit degene in een hoekje, die zich afvraagt wie dit allemaal hebben bedacht, waarom hij de laatste keer eigenlijk naar het stemhokje gegaan is, en waarom hij ooit nog een vinger zal uitsteken voor Fryslân.

Er zijn drie democratische problemen met bovenstaande werkwijze, die bedacht is door gedeputeerde Hans Konst van de PvdA. Het eerste is dat het landschap niet van één enkel dorpje is, maar van ons allemaal. Het is onderdeel van onze Friese identiteit, zoals Konst nog zo mooi verklaarde in de provinciale nota ‘Grutsk op ’e romte’ (Trots op de ruimte).

Het tweede probleem is dat dit systeem gebaseerd is op pure corruptie. Belangengroepjes kopen de steun van de bevolkin. Ik heb geleerd dat democratie gebaseerd is op een vrije uitwisseling van argumenten, niet op het uitdelen van steekpenningen door veelal anonieme investeerders.

Het derde probleem is dat zowel de lokale als de provinciale vertegenwoordigende organen compleet aan de kant worden geschoven. Gemeenteraden moeten maar toekijken hoe schimmige groepjes hun bevolking bewerken met de zegen van de gedeputeerde. Provinciale Staten moeten maar afwachten wat er straks nog te kiezen valt.

Zullen Provinciale Staten dit Wilde Westen van de Windhandel sanctioneren? Hoeveel mooiweerpolitici zouden er zijn? Aan de politieke lafheid van de PvdA en aan de nauwe banden met de boerenwindhandel van het CDA worden zowel democratie als landschap opgeofferd. En dat terwijl het coalitieakkoord 2011-2015 van FNP, PvdA en CDA ronde taal sprak over windenergie. In het IJsselmeer, op de kop-Afsluitdijk en bij Heerenveen, en verder nergens.


Abe de Vries
 Windmolen bij Warfhuizen, weg met dat lelijke ding!!!

woensdag 14 mei 2014

Lisboa: Je neonnachten vol paarden in draf

Lissabon © Liesbeth Annokkee

Lisboa

Slok me op zoals de oceaan
een ijle wolk, ik ben een losgeslagen schip.

Ik hou van de diepte van jouw straten, Lisboa,
je monotone metromuziek, de omwoelde nachten
van je sterverlichte slaap en hoe je klinkt
in een oude dichteres, een op dronk gekomen
stroeve wijn, een droevig lied.

Ik lag aan je boezem, jij stootte me af,
je warme hart klopte nooit voor mij.
Een vissenkop ben je met koude vissenogen,
een graat steekt in je ziel.

Boeren van de zee temden dit water.

Het riool spoelt de Taag. De veel bezongen Taag
met excrementen waarvan de vissen vreten.

Ik hou van de ruimte van jouw pleinen, Lisboa,
hoe de zon windstil matrozen beschijnt,
het korrelig rood van je mossige daken,
je neonnachten vol paarden in draf.

Rense Sinkgraven


Lisboa

Engole-me como o oceano
engole uma ténua nuvem, eu sou um barco à deriva.

Amo a profundeza das tuas ruas, Lisboa,
a tua música monótona do metro, as noites revolvidas
do teu sono iluminado de estrelas, e como tu soas
numa velha poetisa, num vinho áspero
amadurecido, numa canção triste.

Deitei-me encostado ao teu peito, tu repeliste-me,
o teu coração quente nunca bateu por mim.
És uma cabeça de peixe com os teus frios olhos de peixe,
tens uma espinha espetada na tua alma.

Camponeses do mar domesticaram esta água.

O esgoto lava o Tejo. O tão cantado Tejo
com excrementos que os peixes comem.

Amo a largueza das tuas praças, Lisboa,
o modo como o sol sem aragem brilha sobre os marinheiros,
o vermelho granuloso dos teus telhados musgosos,
as tuas noites de néon cheias de cavalos a trote.

Rense Sinkgraven
[Vertaling Joana Serrado]

donderdag 8 mei 2014

Dichters van Geluk: enkele foto's

Hierbij nog enkele foto's van de Dichters van Geluk met Joost Bataille, Bart FM Droog en Joost Oomen.

Joost Bataille
Bart FM Droog
Joost Oomen

maandag 5 mei 2014

Schaduw is mijn grond

Morgen is fotograaf Joost Bataille in de bibliotheek te Groningen om te praten over zijn foto-poëzieboek Ik voel me verf. Op een bitterkoude winterdag kwam hij naar Schouwerzijl om een foto van mij te maken. De kou zit in al mijn vezels, bevroren in de tijd. Vlak na zijn bezoek reageerde ik met een vlijmscherp gedicht. Op de eerste verdieping van de bibliotheek is nu een flinke selectie te zien van foto's met de bijbehorende gedichten. Genieten, gratis en voor niks!



Schaduw is mijn grond

Camera op statief.
Hier zie ik het niet, zeg je.
Jij zoekt zoals een dichter kijkt.
Tot het gevonden wordt, of niet.

Onrustig loop je rond.
Barmhartig schijnt de zon.
Het licht is kil, er ligt een schim.
Schaduw is mijn grond.

Is het moment voorbij?
Beeld van wat had kunnen zijn?
Bittere kou, niemand nabij.
Boven je macht fotografeer je mij.

Wie ben ik dan?
Jij meet het licht, de sluitertijd.
Voor mij een kleine eeuwigheid.
Hier blijf ik achter.

donderdag 1 mei 2014

Dichters van Geluk met Joost Bataille, Bart FM Droog en Joost Oomen

Portretfotograaf Joost Bataille fotografeerde vijftig Nederlandse en Vlaamse stadsdichters. Hij vroeg hen in een gedicht verslag van de ontmoeting te doen. Dit resulteerde in het prachtige foto- en dichtboek Ik voel me verf. De dichters Bart FM Droog en Joost Oomen, beiden opgenomen in het boek, zullen samen met Joost Bataille een optreden verzorgen in Dichters van Geluk op dinsdag 6 mei om 12.30 uur. Gastheer is Rense Sinkgraven, die ook zelf in het boek van Bataille is opgenomen. Koffie en thee worden geserveerd en de toegang is gratis. Dichters van Geluk vindt plaats op de 1e verdieping van de Centrale Bibliotheek. Op de 1e verdieping is vanaf 1 mei tot 1 juni ook een expositie ingericht met foto’s en gedichten uit Ik voel me verf.

Ik voel me verf
'Mag ik een portret van je maken en wil je daar dan een gedicht over schrijven?'. Deze vraag stelde portretfotograaf Joost Bataille aan vijftig Nederlandse en Vlaamse stadsdichters. Wat betekent het om geportretteerd te worden en wat gebeurt er tussen fotograaf en dichter, dat zijn de vragen waar hij een antwoord op zocht. Alle dichters geven een antwoord, ieder op zijn of haar eigen manier.

Zo doen foto en gedicht samen verslag van de ontmoeting die plaatsvond tussen fotograaf en geportretteerde. Want dat is een portretfoto volgens Bataille, een verslag van een ontmoeting.

Dichters van Geluk
De huisdichter van Bibliotheek Groningen, Rense Sinkgraven, ontvangt maandelijks een dichter die vertelt over zijn of haar favoriete poëzie én over geluk. De actuele bundels passeren de revue en het Geluksgedicht van de Maand wordt ten gehore gebracht.

Bibliotheek Groningen, Oude Boteringestraat 18, 9712 GH Groningen, T (050) 368 36 83. www.mijneigenbibliotheek.nl


Bart FM Droog © Joost Bataille