vrijdag 31 januari 2014

Filosofisch


O mijn kleine Wittgenstein

5.621                             Die Welt und das Leben sind Eins.

5.63                                 Ich bin meine Welt. (Der Mikrokosmos.)
5.631                             Das denkende, vorstellende, Subjekt gibt es nicht.
Wenn ich ein Buch schriebe
fand, so wäre

Het ding is zelfstandig, voor zover het in alle mogelijke
toestanden kan voorkomen, maar

                                   volzin: 'Alle rozen zijn geel, of rood', ook
als dat waar is. Ja, iedere volzin krijgt nu geheel het
karakter van een natuurwetenschappelijke stelling en dit
is een zeker teken dat hij verkeerd werd opgevat.

(Is dit niet de reden dat mensen wie de zin van het leven
na langdurige twijfel duidelijk was geworden, dan niet kon-
den zeggen waar die zin uit bestond.)
                                               onuitsprekelijke zaken. Dit toont zich,

een vraag alleen, waar een antwoord bestaat en dat alleen,

2.02                 Der Gegenstand ist einfach.

5.526                             Men kan de wereld door volkomen gegeneraliseerde vol-
zinnen volledig beschrijven, dat wil dus zeggen, zonder van
                                 bepaald onderwerp te verbinden met een naam.

gestiegen ist.)
Er mub diese Sätze überwinden, dann sieht er die Welt
richtig.
           
            Het raadsel bestaat niet.
                        Als een vraag gesteld kan worden, kan zij ook beantwoord
                        worden.

Es mub auberhalb der W
6.42                 Darum kann
                        können

woensdag 29 januari 2014

Poëziemarathon Groningen 2014, zoveel mooie dichters!

De landelijke Gedichtendag is een Poëzieweek geworden en daarom breidt de Poëziemarathon in Groningen het programma eveneens uit. Komende jubileumeditie kent een Poëzieweek van 29 januari t/m dinsdag 4 februari en zelfs een Epiloog, op 7 februari. Op al deze dagen zijn er een of meerdere poëzieactiviteiten te bezoeken in de binnenstad. De Poëziemarathon brengt dichters als Eva Gerlach, Jan Baeke, Thomas Möhlmann, Nico Dijkshoorn, Toon Tellegen, Diana Ozon, K. Schippers naar Groningen, maar ook muzikale acts als Ntjam Rosie en MAASK. Daarnaast zijn ook vele lokale dichters (ja ook onze stadsdichter zelf) op vele verrassende plekken in de stad te zien en te horen. Wie juist liever de weidsheid van het Groningse land opzoekt, kan mee op een bijzondere busexcursie langs oude begraafplaatsen, op zoek naar grafpoëzie in de provincie.

Morgen wordt de uitslag van de gedichtenwedstrijd met het Poëzieweek thema 'Verwondering' om 15:30u bekend gemaakt tijdens een speciale bijeenkomst in de Wolters-Noordhoffzaal van de Centrale Bibliotheek (Oude Boteringe straat 18). U bent van harte uitgenodigd! Het wordt spannend!

Ook morgen:

Poëziemarathon / Grand Theatre, donderdag 30 januari
De klassieke Poëziemarathon-avond, zoals u die van ons gewend bent op de Gedichtendag, met: Eva Gerlach, Jan Baeke, Marjoleine de Vos, Gerard Nijenhuis, Thomas Möhlmann en muzikale bijdragen van Ntjam Rosie en toetsenist Alexander Popta, presentatie: Kees Spiering.

Kaarten zijn in de voorverkoop verkrijgbaar bij de portier van de Centrale Bibliotheek!

Indien voorradig worden de avond zelf ook nog kaarten aan de deur verkocht, maar hou er rekening mee dat het druk wordt. Kaarten reserveren is helaas niet mogelijk.
Locatie: Grand Theatre, Grote Markt 35, € 8,-
Datum: donderdag, 30 januari, 2014, Aanvang 20.30 uur

Voor alle info zie: www.poeziemarathon.nl

dinsdag 28 januari 2014

Rob Schouten over Dichters van nu

In Vrij Nederland van deze week staat een prikkelend stuk van Rob Schouten over Dichters van nu. Zijn centrale stelling is dat de hedendaagse dichters aardig en voorspelbaar zijn. Schouten hekelt de oecumenische vrede die heerst in de dichtkunst waarin poëzie toegankelijk, veilig en transparant moet zijn. Gelukkig ziet hij uitzonderingen op deze regel. Er is veel lof voor Mustafa Stitou's bundel Tempel, door Schouten een ietwat eenzaam hoogtepunt van 2013 genoemd. En er zijn ook lovende woorden voor mij - daar ben ik natuurlijk erg blij mee. Schouten schrijft onder andere: 'Ik hou van Sinkgraven, hij is een dichter naar mijn hart, maar in het koor van al die verstaanbaren valt hij bijna weg.' Hij citeert mijn gedicht Ondenkbaar als een geslaagd voorbeeld van het verwoorden van diepe (of zelfs ondenkbare) gedachten. Ik heb hier niets aan toe te voegen.

Ondenkbaar

Als het ondenkbare iets zou zijn,
zou het dan lijken op wat wij al kennen?
Iets vertrouwds?
Zoals een huis een huis blijft ook
al ben je er niet.
Iemand antwoordt maar
niemand die roept.
Thuiskomen en weer gaan.

(Uit: Liefde is voor feestdagen)

zondag 26 januari 2014

Frank Boeijen en K. Schippers in Kunststof TV

Zo meteen om 18.05 op Nederland 2, Kunststof TV waarin onder andere Frank Boeijen en K. Schippers te zien zullen zijn. De dichter is bij mij te gast op 4 februari tijdens Dichters van Geluk. Frank Boeijen speelt op 14 februari in de Oosterpoort.

 
Frank Boeijen © Rense Sinkgraven
K. Schippers © Allard De Witte

vrijdag 24 januari 2014

Over de dichter H.H. ter Balkt


Meneer Ter Balkt signeert

'Meneer Ter Balkt zou u dit willen signeren?' Ik overviel hem met dit verzoek, dat zag ik en had meteen spijt van mijn overhaaste actie. Altijd bang om het moment te missen. Verlegenheid maakte zich van mij meester. Ter Balkt mompelde dat hij nog erg onder de indruk was van zijn bezoek aan Zandpol en nam de bundel ter hand die hij moest signeren. Hij sloeg het boek open en begon al snel aandachtig te lezen alsof hij zelf ook benieuwd was naar wat er ging komen. Na de eerste gedichten begon hij wat te bladeren, bleef steken op een pagina, pakte zijn pen en zette er resoluut een kruis door. 'Da's niks,' sprak hij. Hij keek even voor zich en ging weer verder. Even later stopte hij opnieuw, hij bestudeerde het gedicht en schreef er een titel boven. Vervolgens plaatste hij het gedicht tussen aanhalingstekens. 'Zo'. Hij bladerde door tot hij bij een van de laatste pagina's was en staarde langdurig naar de bladzijde. 'Hier was volgens mij ook iets mee maar ik weet het niet meer precies,' bromde hij. Hij sloeg het boek dicht en gaf het aan mij terug. Ik aarzelde. 'Meneer Ter Balkt zou u er nog wat in willen zetten?' Hij pakte de bundel weer aan. Hij ging naar de titelpagina. 'Waar zijn we hier?' vroeg hij. Ik dacht na, waar waren we? Ik vroeg het mijn buurman. 'Gasselte, we zijn in Gasselte.' Hij schreef langzaam: 'Op een regenachtige dag in Gasselte,'. Hij stopte, staarde in de verte en schreef toen een stuk lager op de pagina 'Harry ter Balkt' en iets daaronder '29 september 2007'. Zijn pen ging terug naar de eerste regel 'Op een regenachtige dag in Gasselte,'. Hij krabde achter zijn oor. Zijn hand ging door het lange haar. Hij boog zich nog wat verder over het papier. 'Ik weet het niet meer,' zei hij ineens. Zijn lichaam kwam langzaam omhoog. Hij keek me bijna schuchter aan en glimlachte. 'Het is mooi zo,' zei ik.

Rense Sinkgraven

donderdag 23 januari 2014

Veel poëzie bij Groninger Museum LIVE!- Natural Beauty!

Het Groninger Museum LIVE festival - op zaterdagavond 25 januari - barst van de kunst, muziek, poëzie op zaal, workshops, performances en meer! Dichters, muzikanten, dansers, studenten van Minerva en andere artiesten hebben zich laten inspireren door de schilderijen uit de prachtige tentoonstelling Natural Beauty - van Fra Angelico tot Monet.
 

Maar vlak ervoor, om 19.00 uur, is er de Proloog van de Poëziemarathon en zullen in het Groninger Museum de genomineerden voor de VSB Poëzieprijs 2014 gepresenteerd worden. Maria Barnas, Antoine de Kom en Miriam van Hee dragen voor en worden geïnterviewd door Coen Peppelenbos ook zijn er videoberichten van F. van Dixhoorn en Micha Hamel.

Extra: de bezoekers van de Proloog hebben ook gratis toegang tot het aansluitende Groninger Museum Live! met op diverse locaties in het museum theatrale en muzikale acts en poëtische rondleidingen door o.a. Kasper Peters, Rense Sinkgraven, Obe Alkema, Tjitse Hofman en Joost Oomen.


Vandaar dat Tjitse, Joost, Kasper en ik ons gisteren hebben vergaapt aan de kunst. Prachtig werk van onder andere Bonnard, Linard, D' Hondecoeter, Redon, Liebermann, Boudin en Vuillard. Hierbij een sfeerimpressie.

Joost Oomen, camerageil
 Kasper Peters, vol melancholie
Tjitse Hofman
Rense Sinkgraven, ijdeltuit
Bedenkelijke kunst
 Alle foto's © Rense Sinkgraven

dinsdag 21 januari 2014

De poes schrijft



\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\

er5 hjn0-mmmmmmjmkkkkkkkkkkkkkkkkk6kj90jjjjhB

bgv \21111111fd                                                         1][kjvc
 4e33333333````````````````````````````````````````CV 76JKMMMMMMMMMMMMMMMMMMMMMMMMMMMM
C7666666666666666666666666666666666666666666666666X

 .xszxszszzzzzzzzzzzzzzzzzaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaac

I V~\\\\                                                                                       umnk  ///////

v bg

v bg

v bg

v bg

v bg

\ t,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,
vvvvvb \m

gteth1789

uik0t=-zsopiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiii000000000¿ÖÖ
p n[b0         q1111111Asq

21111111111111111111111111111111111113vfp34weedfccc

m \n8

 Lizzy, de auteur!