woensdag 20 november 2013

Louis Couperus!


Bas Heijne en Menno Voskuil in Zondagschrijvers

Twee Couperuskenners bij uitstek zijn zondag 24 november te gast in Zondagschrijvers: Bas Heijne en Menno Voskuil. Dit jaar is namelijk uitgeroepen tot Couperusjaar. Het is 150 jaar geleden dat Louis Couperus werd geboren. Coen Peppelenbos zal beide schrijvers ontvangen om 14.00 uur in de Centrale Bibliotheek, Oude Boteringestraat 18. Kaarten zijn voor € 6,- verkrijgbaar bij de portiersbalie. Leden van de bibliotheek en houders van een Stadjerspas of CJP betalen slechts € 5,-. Dit is inclusief koffie in de pauze en een drankje na afloop.

In de ogen van schrijver/columnist Bas Heijne is Louis Couperus de grootste romancier die Nederland ooit heeft gekend. “Couperus lees ik al bijna dertig jaar; hij heeft mij meer over mijzelf geleerd dan welke denker ook.” Bas Heijne is schrijver, essayist en columnist. In 2005 ontving hij de Henriëtte Roland-Holst prijs. Ter gelegenheid van het Couperusjaar ging hij met regisseur Jan Louter op zoek naar de wortels van de grote romans Het boek der kleine zielen en De stille kracht. Het resultaat is de documentaire Niet te stillen onrust. Uit de documentaire wordt duidelijk dat de levensvragen die Couperus zichzelf stelde, nog steeds de onze zijn

Menno Voskuil is literatuurhistoricus. Hij publiceerde onder andere over Slauerhoff, Hans Warren en Albert Verwey. Als redacteur is hij verbonden aan het Nieuw Letterkundig Magazijn en Arabesken, het tijdschrift van het Louis Couperus Genootschap. Hij stelde dit jaar voor het Louis Couperus museum de tentoonstelling 1913: Louis Couperus 150 jaar! samen.

In de 31 jaar dat Couperus actief was, produceerde hij zo’n 50 titels. Behalve romans, schreef hij verhalen, reisverslagen, feuilletons en sprookjes. Daarnaast was hij een echte reiziger. Italië en Zuid-Frankrijk waren geliefde pleisterplekken en hij ging als journalist naar Azië en Afrika. De belangrijkste romans van Couperus spelen in Den Haag. Behalve Eline Vere zijn De boeken der kleine zielen (1901-1903) en Van oude menschen, de dingen, die voorbij gaan... (1906) de bekendste voorbeelden. Na zijn dood in 1923 is de Haagse schrijver in de belangstelling blijven staan. Zo zijn er televisie-, film- en toneelbewerkingen (De stille kracht) gemaakt. Tegenwoordig roemen we hem onder meer om zijn psychologisch inzicht.
 
Bibliotheek Groningen, Oude Boteringestraat 18, 9712 GH Groningen, T (050) 368 36 83. www.mijneigenbibliotheek.nl

 Bas Heijne (© Bart Koetsier)

Geen opmerkingen:

Een reactie posten