woensdag 18 november 2020

Jaap Krol en Vincent Kortmann in Naked Lunch 25 november

 

Op woensdag 25 november zijn Vincent Kortmann en Jaap Krol te gast om te praten over hun debuut. Vincent Kortmann schreef de roman ‘De tussenzus’ en Jaap Krol kwam met een verhalenbundel ‘De hond die overstak’. Daarnaast komt in november zijn boek ‘Wederzien’ uit waarin hij 50 gebouwen uit de wederopbouwperiode in Noord-Nederland portretteert.

Vincent Kortmann
Vincent Kortmann (Groningen, 1975) rondde in 2017 de vierjarige opleiding aan de Schrijversvakschool Groningen af. Sindsdien verschenen er korte verhalen van hem in Hollands Maandblad. In augustus verscheen zijn debuut De tussenzus, een roman over twee onthechte jonge mensen die tot elkaar veroordeeld zijn, maar steeds verder van elkaar verwijderd raken. Ze klampen zich aan elkaar vast tot de chaos de overhand krijgt en ze de controle verliezen.
 
De pers over 'De tussenzus':
‘Een coming of age-roman zoals een coming of age-roman moet zijn: snel, grappig, ontroerend, met scènes en personages die je bijblijven.’ – Rob van Essen
‘Vincent Kortmann laat in zijn sympathieke debuut zien dat hij vermakelijke, trefzekere alinea’s kan schrijven.’ – Dagblad van het Noorden
‘[Vincent Kortmann’s] eerste boek smaakt (…) naar meer.’ – De Krant
‘Een raak en origineel verhaal met een juiste dosis humor over het belang van familie, over nood aan aandacht en affectie.’ – Paagman boek van de maand
‘[Vincent Kortmann] weet je te raken met woorden en te strelen met zinnen.’ – Perfecte buren

Jaap Krol
Jaap Krol (1970) schrijft verhalen, columns en recensies in het Nederlands en het Fries. Hij publiceert onder meer voor het Friesch Dagblad, straatmagazine De Riepe en Tzum literair weblog. Daarnaast is hij tentoonstellingsredacteur voor G/Geschiedenis. Dit jaar verscheen zijn verhalenbundel De hond die overstak bij Kleine uil. Binnenkort verschijnt bij uitgeverij Wijdemeer de bundel Wederzien, een serie columns over wederopbouwarchitectuur in Noord-Nederland. Krol heeft geen huisdieren.

donderdag 13 augustus 2020

In de Telegraaf: Groningen gek van vlieglawaai

Het ijzersterke stuk van Wierd Duk over vliegtuigoverlast bovenop de andere problemen in Groningen: hier!


vrijdag 24 juli 2020

De Dictatuur van Airport Eelde



De Dictatuur van Airport Eelde

Zou het neerstorten? Het kleine vliegtuig sputtert, ronkt, sputtert nog wat tegen en zwijgt dan.
Boven mij cirkelt een vliegtuigje, duidelijk zichtbaar en als ik zou zwaaien kan ik de piloot bijna zien grijnzen achter het raampje. Dan wordt de motor, met opnieuw veel luid gereutel, opgestart en maakt hij ronde drie. Boven het dorp, boven het land en boven mijn tuin. Al maanden voel ik mij bekeken. Het is raar wanneer er elk half uur van bovenaf op je wordt neergekeken. Maar minder vreemd nu ik begrijp wat er aan de hand is.
Niet alleen de aarde trilt, zoals vorige week bij Loppersum, Siddeburen en Startenhuizen, maar ook de lucht boven het Hogeland.
Na verscheidene telefoontjes te hebben gepleegd kreeg ik het artikel op de site van het Dagblad van het Noorden onder ogen waarin ik tot mijn ontzetting las over de lesvluchten die vanuit Airport Eelde worden georganiseerd door de KLM Flight Academy (KFA). Het gaat hier over 50.000 vliegbewegingen op jaarbasis. Want na het debacle van Lelystad dreigt Airport Eelde het paradepaardje te worden van de KLM. Zoals directeur Bart de Vries van de KFA vol genoegen constateert: 'Hier is volop ruimte om te vliegen!'
Blijkbaar maakt het de gemeente Tynaarlo niets uit dat de lessen plaatsvinden bovenin de provincie Groningen. Na een belletje met de gemeente Het Hogeland kreeg ik nul op rekest. Ze wisten daar van niets. Ook de gemeente Groningen gaf te kennen niet op de hoogte te zijn. Dat ik mij er maar beter bij neer kon leggen. 'Het gaat om grote partijen immers', zeiden ze.
De jongeman die mijn telefoontje namens de KFA beantwoordde was buitengewoon eerlijk. 'Ja, dat zijn wij. Klopt, we oefenen in het gebied boven Winsum. Ja dat mag, dat is juridisch gezien correct, het is een laagvlieggebied, juist daar. Dat is al ruim tien jaar zo. Ja, ze oefenen het opnieuw opstarten. Ja klopt, dat doen we waar weinig mensen wonen. Ja, ik wens u sterkte, fijne dag.'
Klopt, ruimte genoeg hierboven, hier beneden en hier om ons heen. ‘Wat niet kapot is, kan nog kapot’, sprak eens een vriendin tegen mij. Dit is zeker van toepassing op alles in de provincie Groningen. Minister Cora van Nieuwenhuizen was ook verheugd. Zo, weer iets opgelost. De-ver-van-mijn-bed-show-Groningen. Het is toch al een hoofdpijndossier.
Maar daarmee zijn we er niet. Baas Bart Schmeink wil Eelde opstoten in de vaart der volkeren. Er moet meer ruimte komen voor lesvluchten met straalvliegtuigen en groot verkeer. Eelde als groeibriljant van de luchtvaart. Is het straks zo dat heel Drenthe en Groningen moeten lijden onder de terreur van Eelde? Is dit democratie? Wordt ons iets gevraagd? Het is vliegtuigvervuiling in optima forma. De dictatuur van het Grote Geld.

L.E. Annokkee
R. Sinkgraven

(Donderdag 23 juli gepubliceerd in het Dagblad van het Noorden, zie hier.)

woensdag 26 februari 2020

Rebels & Vrij, zondag 15 maart Forum Groningen met Dautzenberg, Rovers en Umar

Wat zou de wereld zijn zonder rebelse schrijvers en denkers? Zij brengen de tongen in beweging. Zij houden de gemoederen bezig. Vandaar dat het Forum Groningen blij is met de komst van Ebru Umar, Anton Dautzenberg en Eva Rovers naar het Forum. Cunera van Selm zal dit gesprek leiden.

 Eva Rovers
Anton Dautzenberg © Wouter le Duc
Ebru Umar © Thomas Schlijper

woensdag 8 januari 2020

Douwe serveert

met op donderdag 9 januari als speciale gast Willem Kolvoort. In het Forum Groningen, Leesplein, aanvang 12.15 uur, toegang gratis.