dinsdag 26 september 2017

Dichter van Geluk: Jean Pierre Rawie

Jean Pierre Rawie © Rense Sinkgraven

Op donderdag 28 september opent Jean Pierre Rawie het nieuwe seizoen  van  Dichter van Geluk. Hij is te gast om te vertellen over zijn nieuwe bundel Handschrift. Hij zal hierover geïnterviewd worden door Rense Sinkgraven waarbij ook veel andere poëzie ter sprake zal komen, want naast dichter is Rawie ook een gerenommeerd bloemlezer. En helpt geluk bij het schrijven van gedichten?

Aansluitend zal voor het eerst ‘Spreek de Stadsdichter’ plaatsvinden. Wil je meer weten over poëzie? Twijfel je aan je eigen gedichten? Kun je wel wat leestips gebruiken. Stadsdichter Lilian Zielstra zit voor je klaar. ‘Spreek de Stadsdichter’ - het maandelijkse spreekuur - is er gelijk na Dichter van Geluk.

Jean Pierre Rawie
Jean Pierre Rawie (Scheveningen, 1951) studeerde Slavische en Romaanse filologie aan de Rijksuniversiteit Groningen. Hij publiceerde een groot aantal dichtbundels, waaronder Woelig stof (1989), Onmogelijk geluk (1992) en Geleende tijd (1999) die voor Nederlandse begrippen zeer hoge oplagen haalden (van Onmogelijk geluk bijvoorbeeld werden in korte tijd 50.000 exemplaren verkocht). Daarna verscheen De tijd vliegt, maar de dagen gaan te traag (2012).
Proza van zijn hand werd gebundeld in Vroeger was alles beter, behalve de tandarts (2013) en Mijn ouders hadden één kind en een dochter (2015).
Naast oorspronkelijke poëzie vertaalde hij gedichten uit het Russisch (o.a. Aleksandr Blok),  Roemeens (o.a. Eminescu), Italiaans (o.a. Marino), Spaans en Portugees.
Samen met Driek van Wissen publiceerde hij in drie delen De Rijmkroniek des Vaderlands.
In 2004 verscheen zijn (toen) verzameld dichtwerk onder de titel Verzamelde verzen en werd hij benoemd tot Ridder in de Orde van de Nederlandse Leeuw.
In 2008 ontving hij de Charlotte Köhlerprijs voor zijn gehele oeuvre.

Dichter van Geluk:
Donderdag 28 september, 12.15 – 13.15 uur
Groninger Forum, locatie Oude Boteringestraat 18, 9712 GH Groningen
Begane grond | Gratis, inclusief koffie en thee


donderdag 14 september 2017

Henk Helmantel opent seizoen Kunstpraat

Henk Helmantel © Corné Sparidaens

Dubbele editie Kunstpraat met Henk Helmantel en Tom van der Leij

Naar aanleiding van een actuele expositie te zien in het Groninger Forum, locatie Oude Boteringestraat 18 in Groningen gaat Liesbeth Annokkee in  gesprek met de kunstenaar over zijn of haar werk, over kunst in het algemeen, over mooi en over lelijk. Op donderdag 21 september is er een dubbele editie met kunstschilder Henk Helmantel en reisfotograaf Tom van der Leij. Van de laatste gast is werk te zien op de Oude Boteringestraat.

Henk Helmantel
Het nieuwe seizoen Kunstpraat wordt geopend door niemand minder dan Henk Helmantel. Precies 50 jaar geleden werd Henk Helmantel kunstschilder. Het was het  begin van een schilderscarrière die tot op de dag van vandaag voortduurt, met als voorlopig hoogtepunt een grote tentoonstelling in het Che-mei museum in Taiwan in 2018. Helmantel wordt beschouwd als een fijnschilder en zijn christelijke levensovertuiging speelt een belangrijke rol in zijn beleving van schepping en cultuur. Hij noemt Rembrandt als een belangrijke bron van inspiratie voor zijn werk. Hij praat met Liesbeth Annokkee over zijn werk en kunst in het algemeen. Hoe is het om je eigen museum te hebben? Is een rustig karakter noodzakelijk voor een mooi stilleven? Zijn er kunstenaars die hij bewondert? Van welke muziek geniet hij?

Tom van der Leij
Aansluitend zal Liesbeth Annokkee Tom van der Leij, de eerste exposant van het nieuwe seizoen interviewen. Tom is reisfotograaf en exposeert met de serie Women@Work. Een pakkende verzameling foto’s die reisfotograaf Tom van der Leij over de wereld heeft gemaakt. Centraal staat de werkende vrouw in al haar kracht en schoonheid. Van der Leij over deze expositie: ‘Elke keer verwonder ik me over de kracht die vrouwen in de vooral minder bedeelde wereld uitstralen’. De intrigerende foto’s stralen positiviteit en humor uit. Maar net zo goed gelatenheid en trots. Van der Leij: ‘Ze zijn echter nooit zielig of meelijwekkend. Deze serie is bedoeld als een ode aan de vrouw. Het zijn vaak vooral vrouwen die heel hard werken om hun familie te onderhouden.’ Om dit te belichten neemt Van der Leij je mee in een reis rond de wereld. 

Dubbele editie Kunstpraat met Henk Helmantel en Tom van der Leij
Do 21 september, 12.15 – 13.15 uur
Gratis entree

woensdag 13 september 2017

Iosif Brodskij grande poeta russo

Een leuke collega van mij was in Venetië en maakte deze foto van een gedenksteen voor de grote dichter. Wellicht in de buurt van zijn woonstede?

dinsdag 5 september 2017

Jacques d'Ancona opent nieuwe seizoen Naked Lunch


Op donderdag 7 september is Jacques d’Ancona te gast in de Naked Lunch, een week voor de première van ‘Jacques J., de Musical’. Het GOOV Muziektheater maakte een voorstelling over zijn leven en werk, dit naar aanleiding van de 80ste verjaardag van de bekende journalist, recensent  en presentator. In de Naked Lunch zal hier zeker over gesproken worden, maar ook zal het gaan over zijn favoriete kunst, literatuur en muziek.

Jacques d’Ancona
Jacques d'Ancona is geboren en getogen in Groningen. Hij werkte voor alle lokale media, zoals RTV Noord en het Dagblad van het Noorden, en kreeg in de jaren tachtig landelijke bekendheid als juryvoorzitter in de Soundmixshow en de Sterrenplaybackshow van Henny Huisman. In de tijd dat jury's over het algemeen vrij mild waren was D'Ancona heel eerlijk en zeer kritisch over de kandidaten.
Daarnaast is de BN'er actief als voetbalscheidsrechter en is hij actief ambassadeur van de Make-A-Wish-Foundation.
 

Do 07 sep 2017
12:15 - 13:15
Gratis
Locatie: Groninger Forum, locatie Oude Boteringestraat 18, begane grond (de Cirkel).
Inclusief: koffie en thee

maandag 4 september 2017

Gisteren ontving Frank Boeijen de NPO Radio 5 Oeuvre Award


Het was gisteren een ontroerende en luistervolle bijeenkomst in de Stadsschouwburg van Nijmegen, dit alles ter viering van de Oeuvre Award voor Frank Boeijen. Mooie optredens van onder andere Marco Borsato, Loïs Lane, Henk Hofstede, Mathilde Santing, Racoon, Paul de Munnik die een prachtige versie van Vaderland bracht en de familie Boeijen die het nummer Als schelpen in het zand zong, een lied dat veel voor hen betekend heeft. De zanger deed zelf ook nog een duit in het zakje en er waren indrukwekkende uitvoeringen van De verzoening (door zijn vader steevast 'Heb me lief' genoemd) en Donkerblauw. Anita Witzier deed de presentatie en dat deed ze bijzonder goed. De NPO zendt een impressie van de middag uit op zondag 10 september, 23.10 uur, NPO 1. Nijmegen was even één grote familie, een warm bad.