donderdag 27 juni 2013

Dichtwedstrijd ‘Kracht’ van Steenhouwerij de Schreef


Je dichtregel vereeuwigd in steen? Dat kan!
Naar aanleiding van het 15-jarig bestaan van Steenhouwerij de Schreef te Schouwerzijl (Gn) worden dichters uitgedaagd om met een mooie regel (of regels) te komen waarin het thema ‘kracht’ tot uitdrukking wordt gebracht. ‘Kracht’ zou bijvoorbeeld in verband gebracht kunnen worden met het Groninger Hogeland.
Dus laat je inspireren door het thema, maak een prachtregel, je mag niet meer dan 45 tekens gebruiken. De winnende tekst wordt in steen uitgehouwen en krijgt een prominente plaats in Schouwerzijl! De top tien wordt gekalligrafeerd of met de hand gedrukt en wordt tentoongesteld tijdens de feestelijke viering bij de Open Deur Dagen op 14 en 15 september. Op zondag 15 september wordt de winnende tekst - gebeiteld in steen - onthuld.

Bertus Onderwater van de Schreef  (www.deschreef.nl) weeft vakmanschap, kunstenaarschap en dichtkunst tot een op zichzelf staand kunstwerk. Zijn werk leidt tot een moment van bezinning, uitbundigheid of een stille glimlach. Het ambachtelijk hakken van letters in steen is zijn specialiteit.

De Schreef grijpt het jubileum aan om dichters uit te dagen teksten of regels te schrijven, die het toepassen van letters in steen een vernieuwende impuls kunnen geven.

De deskundige jury die de (geanonimiseerde) inzendingen gaat beoordelen bestaat uit Marjoleine de Vos, Rense Sinkgraven, en de dorpsbewoners Helen de Jong, Janet Raat en Piet Stenekes.

Je kunt je poëtische regel(s) sturen naar: info@deschreef.nl (onder vermelding van ‘Dichtwedstrijd Kracht’).
Per deelnemer maximaal één inzending. Graag als aparte bijlage verzenden.
De uiterste inzenddatum is 28 juli.

Bertus Onderwater

woensdag 26 juni 2013

Kamervragen over W.F. Hermans aan Jet Bussemaker


Kamerleden Van Dekken, Monasch (beiden PvdA) en De Boer (VVD) hebben aan de minister van onderwijs, cultuur en wetenschap Jet Bussemaker schriftelijke vragen gesteld over het verdwijnen van de unieke collectie schrijfmachines van de schrijver W.F. Hermans naar het buitenland. Geweldig nieuws! Natuurlijk hoop ik dat de minister er nog een stokje voor kan steken zodat deze prachtige verzameling in Nederland blijft. Groningen was de beste voedingsbodem voor Hermans' scheppend nihilisme.




vrijdag 21 juni 2013

W.F. Hermans niet naar Groningen, het is een schande!


Zoiets kan alleen in Nederland. De collectie van een groot Nederlands schrijver gaat naar België. Het is werkelijk te idioot voor woorden. Gisteravond werd dit nieuws bekend gemaakt in Den Bosch. Toen ik de juryvoorzitter hoorde wauwelen over 'verrassend en vernieuwend' voelde ik de bui al hangen. Nee, Groningen kon het wel vergeten met haar mooie solide plan waarin de schrijfmachine collectie onderhouden, beheerd en tentoongesteld zou worden. Niet vernieuwend genoeg natuurlijk.  Ik ben het geheel en al met Wim de Bie eens: de jury sprak wartaal. Ik had het gevoel dat ik een postmoderne klucht verzeild was geraakt.
De man uit Gent wist niets te vertellen over zijn “verrassende en vernieuwende” plannen. Hij was natuurlijk met stomheid geslagen want zoiets zou in België nooit gebeurd zijn.  Wellicht is er nog een mooie collectie van Hugo Claus ter beschikking, zetten we die toch in Groningen neer.

Een ander belangrijk punt:  is dit niet in strijd is met de museale richtlijnen? Het gaat hier om de collectie van een groot Nederlands schrijver, cultureel erfgoed dus, die ineens naar een bijgebouw van een boekhandel in België gaat. Dat lijkt me niet zo verstandig. Deze man heeft geen museale expertise. Hij heeft een handel. Ik kan het iedereen nu al op een briefje geven: deze collectie wordt niet in stand gehouden, die gaat verloren.
Dus wat mij betreft is het woord nu aan de politiek. Is dit allemaal toegestaan? Gaan we zo om met ons nationale erfgoed?

maandag 17 juni 2013

Annerveenschekanaal

Gisteren trad ik samen met het a-capella koor Kleinoot op in Annerveenschekanaal voor hun jaarlijkse zomerconcert. Het was een gemoedelijke middag. Prachtige muziek.Ik mocht weer de kansel op om als een dominee het woord te verspreiden. Heerlijk! Volgend jaar weer wat mij betreft. De foto's zijn van Niels Schaap.




donderdag 13 juni 2013

W.F. Hermans collectie naar Groningen!

Wethouder Dig Istha heeft gisteren bekend gemaakt dat de gemeente Groningen in samenwerking met bibliotheek, Groninger Forum en RUG, de schrijfmachine collectie van W.F. Hermans naar Groningen wil halen,  zie http://www.dvhn.nl/nieuws/groningen/article10177973.ece/Stad-wil-typemachines-Hermans-in-museum
Steun dit initiatief en stem op Groningen!
Ooit is Hermans in Groningen met deze verzameling begonnen. In Groningen schreef Hermans zijn beroemdste romans De donkere kamer van Damokles en Nooit meer slapen. Groningen tref je aan in zijn romans Onder professoren, Uit talloos veel miljoenen, en Ruisend gruis. Het is zonneklaar dat Groningen een enorme invloed (soms negatief) op zijn leven en werk heeft gehad. Daarom hoort de collectie daar thuis. Groningen is de beste kandidaat.

Voor alle info zie: http://www.onterfdgoed.nl/ en om te stemmen: http://www.denabestaanden.com/poll/

W.F. Hermans, Onder Professoren

vrijdag 7 juni 2013

Vergelding

Gisteren bij de EO Dit is de dag radio 1 het gedicht Vergelding. Het gaat voornamelijk over de kaping van 1977. Op mij - opgegroeid in Smilde - hebben die kapingen een enorme indruk gemaakt.


Vergelding

Ik lag in het veld.
Drie weken rond de trein.
De situatie is niet dreigend.
Wie heeft de kapers doodgeschoten?
Waarom werden de kapers doodgeschoten?
Arresteren, nooit doodschieten.
Hang ze op aan de hoogste boom!
De regering van Nederland had hen beloofd.
De regering van Nederland had hen beloofd
een vrije republiek.
Een vrije republiek der Zuid-Molukken
(Republik Maluku Selatan, RMS).
Onze bondgenoten.
Gehuisvest in kampen.
Als uitschot behandeld.
Wie wind zaait zal storm oogsten.

Een grote walvis spoelt aan
op het strand van Nederland.
Een attractie.